keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Nuorten somen käyttö

Nuorten sosiaalisen median käytöstä tehdyn tutkimuksen mukaan 19,8-vuotias keskiverto nuori käyttää viikon aikana 13-17 tuntia sosiaalisen median palveluita. Normaalisti käyttö tapahtuu klo 15-01 välisenä aikana ja yleisin aika käyttämiseen on kello 18-21 välisenä aikana.

Nuorista 92 prosenttia käyttää somea älypuhelimella, joka ohittaa perinteisillä tietokoneilla palveluiden käytön. Eniten nuoret käyttävät YouTubea, WhatsAppia, Facebookia, Facebook Messengeriä, Instagramia, Spotifya, Skypeä, Snapchatia, Twitteria ja Feissarimokia, eikä tutkimuksen mukaan näihin ole tulossa muutoksia ainakaan vuoteen.

YouTubea käyttää 86 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista, eli se on suosituin palvelu. Tutkimuksen mukaan myös WhatsApp tekee hurjaa nousua, eikä Facebook ole vielä menettänyt suosiotaan nuorten keskuudessa. Suomalaisnuoret pääsääntöisesti lukevat ja katsovat sisältöä sosiaalisessa mediassa, ja tärkeää on tietää tuttujen kuulumisia, joita voi lukea somessa. Nuorille tärkeää on pystyä käymään reaaliaikaista keskustelua sosiaalisen median eri kanavilla. Bloggaamisen kuitenkin huomattiin olevan enemmänkin naisten juttu.

Vuodesta 2013 asiat ovat muuttuneet esimerkiksi siten, että blogeja kirjoitetaan vähemmän, Facebook on menettänyt 1. sijansa, älypuhelin on ohittanut suosiossa tietokoneen, koulussa käytetään huomattavasti enemmän somen palveluja.


Huomaan paljon yhtäläisyyksiä omaan sosiaalisen median käyttööni. Käytän älypuhelimella hyvin paljon sosiaalista mediaa, ja se on todella kätevä laite. Minun mielipiteeni someen on se, että viestintävälineenä se on mahtava, muttei sitä kuitenkaan tulisi käyttää liikaa kuvien lisäilyyn, koska se on viimeaikoina tuottanut nuorille, erityisesti tytöille, paljon itsetunto-ongelmia, ja se on todella ikävää. Minuun ei sinänsä tuo asia ole vaikuttanut. Käytän useita sosiaalisen median kanavia päivittäin ja ajattelen suurimman osan niistä olevan todella hyödyllisiä ja ne auttavat meitä kommunikoinnissa ja omien asioidemme jakamisessa ystävillemme.
Haittapuolena mainitsisin sen, että sosiaalisessa mediassa on myös paljon huijareita, eivätkä useat ainakaan vanhemmat ihmiset osaa erottaa niitä normaalien somettajien tai somettavien yritysten seasta, joten he osallistuvat riskialttiisiin kilpailuihin ja arvontoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti